Förändring med lust eller piska?

Mycket av det vi vill uppnå med projekt Platsen Helsingborg kommer att kräva förändringar både hos individ som hos verksamhet. Jag kan se att det finns två vägar som är motsatserna till varandra men som ändå kan bli lika verkliga. Om de leder till samma resultat är jag inte helt säker på, framförallt om vi även mäter sidoeffekter av förändringen där den ena resan står för större utsläpp och miljöpåverkan.

Lust och nyfikenhet
Att genomgå en förändring med lust och nyfikenhet låter för mig som mest trevliga vägen. Med ett genuint intresse för både önskat resultat, vägen dit och för alla oväntade hållplatser som kan besökas på förändringsresan har vi en bra grund att utgå ifrån. Motivation till att starta resan, planera bästa vägen, hitta lösningar på tillfälliga trafikstockningar och vägbyggen och ständigt utmana hastighetsgränserna kommer då mer naturligt och ger hela tiden en lustfylld känsla av äventyr.

Piska och motvilja
Motsatsen till lust och nyfikenhet stavas piska och motvilja. Inte mycket att säga om den resan men inte blir den särskilt trevlig och behaglig. Själva slutmålet kanske till och med blir fel… Oavsett om vi hittar rätt eller inte så kommer vi inte vare sig njuta av att nå målet eller boka nya biljetter.

Tag plats
Projekt Platsen Helsingborg kommer innebära förändringar precis som resan mot stadens vision 2035. Så tag plats, dörrarna stängs, framtiden nästa!