Om kartor på Kobra

Kartor engagerar och det är alltid roligt när vår värld exponeras på TV och andra medier. Det är många som har en relation till kartor och med det många tankar och åsikter. I allt högre grad så är de nu också mer tillgängliga och erbjuder allt högre grad av interaktivitet, jag själv kan bidra till kartans innehåll (se t ex openstreetmap.org eller Helsingborgs dagblads olika google-kartor).

Men arbetar vi (GIS-ingenjörer, lantmätare, geografer mm) med kartor egentligen? I olika sammanhang som i ett festmingel eller från nyfikna vänner, får jag ofta frågan om vad jag arbetar med. Enklast är att säga att jag arbetar med digitala kartor och det räcker för att få en dialog på lagom nivå. Men egentligen är kartan bara en produkt i den värld vi lever i där vi skapar, hanterar, analyserar och bearbetar geografisk information. Kartan är en möjlig presentationsform för den geografiska informationen men vi alla möter den i andra former och sammanhang utan att kanske tänka på det.

På Kobra i svt1 visades ett program om kartor, – Vart är kartan på väg? Missade förstås det själv men som tur är finns svtplay!

Fundera också på din relation din kartor och geografisk information och dela gärna med dig av dessa funderingar!

20131113-220658.jpg